Program

Programmet för Luftkastellet, Malmö – 13 april 2018

08.30-09.15 Registrering & Fika

09.15 Hej och välkommen
Presentation av dagens moderator, Bo Ericsson  samt teamet bakom eventet och tidningen Motormagasinet

09.25 Presentation av dagens utställare

09.35 Vad händer med fordonsutbildningen? 
Både SFVF och Verkstadsföretagarna är öppna för att prova nya metoder för att locka unga att söka sig till fordonsbranschen. En dialog förs med både branschen och Skolverket om nya vägar för fordonsutbildningen.
Benny Wallin, utbildningsansvarig Verkstadsföretagarna
 
09.50 Unikt lärlingsupplägg för högre anställningsbarhet
Samarbete mellan näringsliv och skola är en väg att gå för att göra utbildningen till fordonsbranschen attraktiv. Det har ProMeister tagit fasta på och startat två nya fordonsutbildningar med hög kvalitet på utbildningen.
Andreas Forslund, Teknisk chef ProMeister Academy med 18 års erfarenhet av teknikutbildning av mekaniker. En av initiativtagarna av promeisters gymnasiesatsning.
 
10.10 10 juridiska punkter som du behöver kunna i verkstan
Låt inte kunderna köra iväg med obetalda arbeten är ett viktigt juridik-tips för verkstaden. Men det finns många fler viktiga juridik-frågor som det kan vara viktigt att känna till.
Ulf Stefansson, jurist SFVF

10.30 Nätverkspaus
 
11.00 Så här blir du en Godkänd Bilverkstad?
Nu är Godkänd Bilverkstad, GBV, igång och omkring 2 300 verkstäder med 15 000 mekaniker väntas ansluta sig under 2018-2019. Det är många krav som ska uppfyllas för att bli Godkänd Bilverkstad.
Bo Ericsson, vd SFVF

11.30 Är det viktigt med nöjda kunder?
Självklart är det ett viktigt grundkrav att man som kund är nöjd med verkstaden. Det är den totala kundupplevelsen för en service kund som avgör om kunden är mycket nöjd eller inte. Så här går det till att på ett effektivt sätt säkerställa kundupplevelsen.
Gustav Tidström, partner på Cordovan Performance

12.00 Nätverkslunch  

13.15 OBD - Kontakten som kan slå ut de fria verkstäderna
Inom EU hotas många av bilhandens och verkstädernas 4,3 miljoner arbetstillfällen om rätten till direktaccess till bilens digitala innehåll blockeras. Tillgång till OBD-kontakten är nyckeln till att branschen ska kunna arbeta på lika villkor.
Christer Liljenberg, ordförande Sveriges Bildelsgrossisters Förening (SBF)

13.45 "Förstärkt verklighet" i framtidens verkstad

För första gången i Sverige kommer Bosch att visa hur man kan använda en Common Augmented Reality Platform (CAP) för service och reparationer. AR-tekniken, förstärkt verklighet, skapar unika möjligheter för verkstadsarbetet.

Per Rasmussen, Sales Director, International Key Account Manager Bosch

14.15 Nätverkspaus

14.45 Grön verkstad en nödvändighet
Därför ska du tänka på din hälsa och vår miljö om du vill ha tillväxt. Ta del av 25 års erfarenhet av att utveckla och arbeta med kemprodukter för reparation och underhåll.
Rickard Pålsson, grundare och vd VEIDEC

15.15 Vad betyder Personalliggare och nya Datasäkerhetslagen för verkstaden.
Ulf Stefansson, Jurist, vd SFVF

15.45 Summering och avslutning